Getrouwd en wilt u gaan scheiden?

 • Ben jij getrouwd?
 • En hebben jullie samen een huis gekocht?
 • Hebben jullie daar samen een hypotheek op afgesloten?
 • En ben je nu voornemens om te gaan scheiden?
 • Wil je voorkomen dat er grote financiĆ«le problemen uit voortkomen?

Laat je dan goed voorlichten door een jurist of advocaat over jouw juridische positie. Liefst voordat je aan jou echtgenoot vertelt dat jij voornemens bent een echtscheiding aan te vragen.

Hieronder vind je beknopt enkele mogelijke juridische gevolgen voor jullie gezamenlijke hypotheek van jouw voornemen tot echtscheiding.

Echtscheiding aanvragen

Een echtscheidingsaanvraag moet door de kantonrechter worden goedgekeurd. Een huwelijk is immers niet alleen een afspraak tussen man en vrouw. Ook de Nederlandse staat is partij bij jullie huwelijk. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar zonder de toestemming van de kantonrechter kan je niet van je echtgenoot scheiden.

Een jurist of advocaat kan jou helpen de huwelijkse verbintenis te bekijken als een zakelijke overeenkomst. Er zijn verschillen tussen een huwelijk en een "normale" zakelijke overeenkomst. Een normale zakelijke overeenkomst is door beide partijen in goed overleg op te zeggen. Bij een echtscheiding is dat niet mogelijk.

Bijna iedereen die wil scheiden neemt een jurist of advocaat in de arm, omdat de emotionele aspecten een objectieve blik op huwelijkse overeenkomst kunnen vertroebelen.

Echtscheiding melden bij hypotheekverstrekker

Er zijn verschillende momenten waarop je de echtscheiding bij je hypotheek verstrekker kan melden. Het is mogelijk dat je het voornemen tot scheiden al vertelt aan je hypotheekverstrekker. Heeft de kantonrechter het vonnis uitgesproken, dan dien je de uitslag hiervan te melden aan jouw hypotheekverstrekker. Onze juristen kunnen een goede inschatting maken wat in uw situatie het beste is. U kan uiteraard vrijblijvend met een van onze juristen contact opnemen.

Echtscheiding melden bij Belastingdienst

Het is verstandig de echtscheiding zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Het is immers zeer waarschijnlijk dat uw fiscale positie verandert. Zo is het mogelijk dat u bepaalde toeslagen niet meer of juist wel kan ontvangen. Onze juristen kunnen u hierbij van dienst zijn.

Echtscheiding melden bij een notaris

Onze juristen werken samen met verschillende notarissen, zodat de papieren rompslomp rondom uw woning en de hypotheek eenvoudig op te lossen zijn. Uw problemen volledig oplossen is wellicht wat te kort door de bocht, wel zorgen onze juristen ervoor dat alle afspraken rondom uw echtscheiding en de hypotheek goed gedocumenteerd zijn. Deze documenten kunnen bijvoorbeeld dienen als basis voor een echtscheidingsconvenant.

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheiding is tegenwoordig veelal onmogelijk zonder het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst waarin alle rechten en plichten jegens de ex echtgenoten staan vermeld. De meeste echtgenoten zullen met name gefocust zijn op de financiƫle afwikkeling van het huwelijk. Een huwelijks ontbinding middels het echtscheidingsconvenant biedt daarom ook perspectieven voor de toekomst.

 • Wist u dat de vaste lasten van de hypotheek verrekend worden bij de maandelijkse kosten van alimentatie.
 • Wist u dat het niet eenvoudig is de afgesproken bezoekregelingen zoals die staan vermeld in het echtscheidingsconvenant te wijzigen? Deze afspraken rondom bezoeken regelingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben indien u weer een nieuwe relatie aangaat.

Onze juristen adviseren u graag over uw specifieke situatie!

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 85

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op