Alimentatie, wat is dat nou eigenlijk precies

Veel mensen kennen het woord ‘alimentatie’ wel. Je hoort het vaak in de hogere inkomenssferen. Vrouwen die een grote hoeveelheid alimentatie ontvangen van hun steenrijke man enzovoort. Die verhalen kent iedereen.  De waarheid is echt meestal anders. Hoe? Dat leest u hieronder.

Alimentatie komt in alle inkomensklassen voor, want alimentatie is zeker niet iets van de rijkere mensen. Alimentatie is een vergoeding die een partner krijgt, na een echtscheiding of na het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Deze afspraken kan je vastleggen in een convenant of echtscheidingsconvenant.

Alimentatie betalen en ontvangen

Als een stel gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan maken zij de belofte om elkaar te helpen, ook op financieel gebied. Bij een echtscheiding is het vaak zo dat degene met het hoogste inkomen, de andere partner een bedrag per maand moet betalen. Dit bedrag noemen we alimentatie. Alimentatie wordt maximaal twaalf jaar betaald en wordt stopgezet als de ontvanger gaat samenwonen met iemand anders of als de ontvanger komt te overlijden, of als er een grote inkomsten wijziging is.
Een alimentatie kan ook afgekocht worden. Dit betekent dat de ontvanger in één keer een groot bedrag ontvangt. Hij of zij heeft hierna geen recht meer op alimentatie.
Als er kinderen in het spel zijn, dient er ook alimentatie betaald te worden. Dit is niet voor maximaal twaalf jaar, maar totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt en financieel onafhankelijk is, zoals wij dat noemen.
Het bedrag van alimentatie is per gezin verschillend. Het is afhankelijk van het inkomen, wat er gebeurt is tijdens het huwelijk, hoeveel kinderen er zijn enzovoort. Meestal bepaald de rechter het alimentatie bedrag, maar soms komen stellen er ook onderling uit.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 85

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op